Metsäsatysspanielit ry
Metsästysspanielit ry

Mikä on käyttölinjainen spanieli?


Englanninspringerspanieli ja cockerspanieli ovat jakaantuneet kahteen toisistaan voimakkaasti eriytyneeseen linjaan, käyttölinjaan ja näyttelylinjaan. Noin 1930-luvulle saakka kaikki springerit ja cockerit olivat samanlaisia eli käyttölinjaisia. Koiranäyttelyiden myötä osaa koirista alettiin jalostamaan ulkonäöltään näyttävimmiksi ja samalla käyttöominaisuudet jäivät toissijaisiksi, eli tällöin näyttely- eli showlinja erosi alkuperäisestä metsätykseen käytetystä linjasta. Rotujen kotimaassa Englannissa käyttölinjaiset ovat edelleen enemmistönä, mutta Suomeen ensimmäiset käyttölinjaiset springerit tuotiin maahan vasta vuonna 1980-luvun puolivälissä ja käyttölinjaiset cockerit vieläkin myöhemmin. Tästä johtuen rodun koulutus ja spanielimetsästys aidolla rodunomaisella tavalla on alkanut saada jalansijaa maassamme vasta viime vuosien aikana. Käyttölinjaisella spanielilla on sukutaulussaan vain käyttölinjaisia vanhempia ja esi-isiä. Käyttölinjaisten ja näyttelylinjaisten risteyttäminen ei ole suotavaa, sillä tällöin käyttölinjaisen perimään tulee ennustamattomia ja heikentäviä tekijöitä.


Käyttölinjainen englannispringerspanieli (© Jaana Sagulin)

Ensimmäistä kertaa spanielia metsästyskoiraksi harkitseva joutuu usein hämmentävään tilanteeseen, koska esimerkiksi rotujärjestöjen nettisivuilla ei käyttö- ja showlinjaisten eroja mainita. Lisäksi jotkut showlinjaisten spanieleiden kasvattajat mainostavat koiriaan “metsästyslinjaisiksi” eivätkä kerro pennun kyselijälle, että kyseessä on näyttelykoira.

Käyttölinjainen spanieli on hermorakenteeltaan ja fyysislltä ominaisuuksiltaan erinomainen metsästyskoira. Se on nimenomaan metsästyskoira, joka vaatii aktiivisuutta isännältään. Käyttölinjainen spanieli on hyvin riistaviettinen, miellyttämisenhaluinen ja varsin helposti koulutettava - mikäli koiran ohjaaja hallitsee kouluttamisen perusteet. Käyttölinjaisen spanielin rakenne on kevyt mutta voimakas ja se on parhaimmillaan erittäin nopea. Silmät ja korvat ovat kiinteät eikä käyttölinjaisilla esiinny korva- ja silmäsairauksia siinä määrin kuin näyttelylinjaisilla. Käyttölinjaisen spanielin karva on lyhyempi eikä siihen takerru roskia tiheiköissä työskenneltäessä. Ulkonäöltään käyttö- ja näyttelylinjaiset poikkeavat niin voimakkaasti, että kaikki eivät tunnista niitä samanrotuisiksi. Walesin springerspanielia ei lueta käyttölinjaisiin kuuluvaksi.

Käyttölinjainen spanieli on parhaimmillaan peitteisessä maastossa metsäkanalintujahdissa. Myös lehtokurppajahti on spanielin lempilaji. Käyttölinjainen spanieli ylösajaa myös jänikset ja rusakot metsästäjän ammuttavaksi – kaikki tämä onnistuu tietenkin ainoastaan tehtäviinsä koulutetulla koiralla. Spanieli on saanut Suomessa jostain syystä "sorsakoiran" maineen, vaikka se on jalostettu työskentelemään kuivalla maalla lintu, jänis- tai kanijahdissa. Käyttölinjainen spanieli on tietenkin käyttökelpoinen sorsastuskoira, mutta enimmäkseen sorsastukseen tähtäävän koiranhankkijan on järkevämpää hankkia jokin noutajarotuinen metsästyskaverikseen.Käyttölinjainen cockerspanieli

Käyttölinjainen spanieli vaati asianmukaisen koulutuksen toimiakseen halutulla tavalla metsästyksessä. Ensimmäistä käyttölinjaistaan harkitsevan kannattaa selvittää kasvattajan halu ja kyky tukea kasvattinsa koulutusta. Kun koira on hankittu, niin osallistuminen spanieleiden metsästyskoulutustapahtumiin on hyvin suositeltavaa – lähes välttämätöntä, mikäli haluaa itselleen toimivan metsästyskoiran. Metsästysspanielit ry:n kotisivuilta löydät tietoa yhdistyksemme tulevista koulutustapahtumista. Menneistä koulutustapahtumista voit lukea kotisivujemme Leirijutut-osiossa.